середу, 3 жовтня 2012 р.

Батькам на замітку

Учимося читати
Останнім часом все частіше зустрічаються молоді мами, які мають час, можливості й, наголовніше, бажання займатися зі своїми дітьми, вони хочуть читати їм, а що читати - не знають.
В цьому вам допоможе дитяча бібліотека.

Добираючи книжки для читання дошкільникові, варто звернути увагу на такі моменти.   
          1. Книга, яку дорослий читає дитині, повинна подобатися йому самому. Якщо вам не подобається – краще не беріть, це буде відчуватися у вашому читанні й не викличе належного відгуку в дитині. Згадайте книги, які читали в дитинстві вам, запитайте у своїх батьків, опитайте знайомих, що вони читають своїм дітям.

2. Кожна дитина є індивідуальністю. Отже, інтереси дитини можуть відрізнятися від ваших. Не потрібно насильно годувати дитину тим, від чого вона відмовляється. Наприклад, ваша дитина категорично не хоче слухати вашу улюблену книгу М.Носова «Пригоди Незнайки і його друзів». Спробувавши кілька разів, відкладіть цю книгу. Шукайте те, що сподобається, пропонуйте різні варіанти, і ви обов’язково знайдете те, що буде до смаку дитині, або чекайте, поки вона «доросте» до запропонованої книги. Так, це буває утомливо, але без цього не обійтися.

3. Що цікаво одній дитині, може зовсім не подобатися іншій. Не рівняйтеся на інших, обирайте те, що із задоволенням сприймає ваша дитина.

4. Оберіть правильний час для читання. Не читайте насильно. Якщо дитина хоче погратися, побігати, надайте їй таку можливість, а для читання підійде й вечірній час, і пообідній. Головне, щоб ваше читання не ставало покаранням, насильством, неприємним заняттям.

5. Читаючи книгу, важливо встигнути зупинитися до того моменту, коли дитина почне нудьгувати. Краще трохи менше, але регулярно (щодня по 10-15 хвилин).

6. Для дошкільника дуже важливим є перечитування. Не відмовляйтеся перечитати дитині її улюблену книгу в 5-10-й раз.

Можна сказати, що дитина, яка вимагає кількаразового перечитування, з літературної точки зору поводиться як «правильний» читач.

7. Немає твердого розмежування в читанні молодшим і старшим дошкільникам. Якщо в досвіді дитини не було книжок для молодших, ви можете зі старшими дітьми спокійно починати знайомство саме з них.

8. Слухаючи твори іншою мовою, дитина розвиває в першу чергу своє мовне чуття, розширює свої уявлення про навколишній світ. Але при цьому потрібно пам’ятати, що навчання говоріння другою мовою варто починати тоді, коли дитина добре освоїла рідну, тобто приблизно у віці близько трьох років.          
Рекомендований список літератури для дошкільнят:
Жила-была Кошка на свете. И жила она не так, как другие кошки: спала не на рогожке, а в уютной спаленке. И был у нее самый настоящий Кошкин дом. Но собственность часто портит как людей, так и зверей. Так и с нашей Кошкой случилось: осталась она без друзей и даже без крыши над головой. Правда, наша сказка заканчивается хорошо. Не так как в жизни. А как именно - узнаешь, если дочитаешь сказку до конца.

Вряд ли найдется человек, который не знал бы знаменитой фразы кота Леопольда: "Ребята, давайте жить дружно! " Истории об этом замечательном герое написал и нарисовал Анатолий Резников. Сегодня уже невозможно сказать, кто более популярен - автор или сам кот Леопольд. Сначала как режиссер и художник он снял множество фильмов. Приключения кота Леопольда продолжаются. . .
На страницах этой книги маленькие читатели встретятся с давно полюбившимися героями Простоквашино знаменитого детского писателя Эдуарда Успенского.
От чтения книг хорошего автора С. Михалков всегда ждешь чего-то необычного. И в этот раз книга Мой щенок приятно удивит читателей.Интересный рассказ о том, что В книге с яркими иллюстрациями дети познакомятся с избранными стихотворениями Сергея Михалкова..
Поражает жизненная сила этой книги Добротное произведение талантливого автора.

Стихи для детей.
Для чтения родителями детям
Вашему вниманию предлагается одно из самых известных стихотворений Корнея Чуковского про неряшливую хозяйку Федору.








Замечательные стихи, на которых выросло не одно поколение - "Муха-Цокотуха", "Тараканище", "Мойдодыр" и другие. В книгу вошли также 25 стихотворных загадок.
Для младшего школьного возраста.







 
 У цій книжці юні читачі познайомляться з дивовижними пригодами хлопчика Олексія, який одного разу уранці перетворився з симпатичного і веселого малюка на плаксу і капризулю, що перестав слухатися своїх батьків і поважати товарищів. Чому це сталося і як добро, дружба і наполегливість перемогли зло, ви дізнаєтесь, прочитавши цю цікаву книжку.






В зборник вошли известные украинские и зарубежные народные сказки. Они учат детей мудрости, воспитывают чувство юмора и развивают творческое воображение юных читателей.









До збірки увійшли твори, які є кращими зразками дитячої української поезії. Вони вчать дітей добру, ввічливості, повазі та любові до нашої Батьківщини, до її природи, до рослин і тварин.








Ваша дитина вже навчилася читати? Тож пропонуємо їй спеціально підібрані казки. Вони поділені на склади з наголосом, отже, допоможуть дитині закріпити навички читання, збагатять словниковий запас і розширять світогляд.






Знаешь, почему сказки хорошо заканчиваются?
Потому что сказочные герои хорошо образованы!
Вспомни: в ужасные переделки попадают лишь Кощей малограмотный да дремучая Баба Яга... и все оттого, что ничего не знают и не умеют себя вести в приличном обществе.
Сказка, как говорится, ложь, да в ней намек: будь умником и тебе сказочно повезет.

Не поспішайте бігти до магазину, спочатку перегляньте свою бібліотеку. Що у вас є? Що варто взяти в дитячій бібліотеці? До неї дорослих теж записують, так що не лякайтеся, завітайте до нас!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Бібліотекарі разом з читачами приєдналися до Всеукраїнської тихої акції «Ангели пам’яті».  Традиційно паперовими янголами вшанували героїв Н...